Safety glass / Механична и

Термична обработка

Рязане

 

Рязането на стъкло е в началото на процеса на обработка на стъклото. То е специфична дейност, която изисква отнемането на части от стъклото в определен порядък и зависеща от формата, която искате да постигнете. При напълно автоматизирания процес на рязане се постига голяма точност и прецизност при изрязване на детайлите, както при стъкло с правилни форми така и при стъклото с неправилни форми, Рязането задължително е следвано от кантиране, за да се премахнат острите режещи ръбове по краищата. След това може да се премине към фасетиране, матиране и други механични обработки спрямо изискванията на клиента.

 

Термична обработка

 

Кристиан Нейко предлага съвременна технология за закаляване на стъкло.

Поради своята гладкост, прозрачност и относителна здравина стъклото е предпочитан материал с множество приложения, но то е крехко и се чупи на ситни парчета, което изисква неговото закаляване с цел безопасност.

Закаляването на стъклото се извършва след приключване на всички други обработки и оформяне в желания размер, пробиване на отвори, кантиране и други. В пещта за закаляване стъклото се нагрява до 600°C, след което бързо се охлажда.

Закаленото стъкло се счита за по-малко рисково от обикновеното поради 6 пъти по-голямата си якост и факта че се чупи на малки малки парчета, които е по-слабо вероятно да предизвикат наранявания.

 

Това позволява употребата на закаленото стъкло в елементи без рамки, като врати, витрини, стъклени мебели и други.

Кантиране

 

Кантирането е обработка, при която се постига разнообразие от форми на страничните повърхнини на стъклото. Кантовете, получени при тази обработка, могат да бъдат матирани, както и допълнително шлайфани или полирани. Възможно е предварително кантиране на голям обем стъклени плоскости, които в последствие да се използват в производството на всякакъв вид вратички, рафтове или за някакъв специфичен стъклен детайл. Ако търсите определен атрактивен ефект за стъклени мебели заедно можем да постигнем форми, които точно да отговарят на идеята Ви.

Отвори

 

При монтирането на стъклени детайли или фасади, монтирането на дръжки, сглобяването на мебели се явява нуждата от направа на отвори на стъклото. Кристиан Нейко разполага с най-съвременните технологии за пробиване с голяма точност на тези отвори, което дава голямо разнообразие от възможности.

 

Фасет

 

Фасетът създава визуално усещане за естествена рамка на стъклото. Той се реализира под различен ъгъл спрямо дебелината на стъклото и може бъде единичен двоен или троен. Ширината му може да бъде от 5 до 30 мм. Стъклени детайли, на които е направен фасет, могат да са част на мебели или врати. Фасетите дават нов и елегантен облик на Вашите огледала , маси, етажерки и други. Можете да рамкирате не само детайли с прави ъгли, но и такива, съдържащи криволинейни участъци, а при направата на двоен или троен фасет се получава интересен ефект, като също може да се придобие ефект на някой от фасетите.

Кристиан  Нейко