МАТИРАНЕ и Гравиране

Матиране

Матирането постига различна степен на прозрачност на материала, придаваща млечнобял цвят на стъклото или в случая с цветно стъкло - нюанс на основния цвят. То може да е последвано от фиксиране, което да предпази стъклото от оставането на неприятни следи по него при допир. Матирането може да се използва, като метод за изработка на фирмени лога, надписи и орнаменти върху стъкло.

Гравиране

При изработката на съвременни средства за визуална комуникация се използват много технологии, като например отпечатване на принтер, офсетов печат, ситопечат, облепване с фолио, апликиране на изрязани букви и символи и т.н. Въпреки, че при гореизброените начини се постигат чудесни резултати, нито един от тях не може да постигне красотата на гравюрата.

 

Днес, благодарение на съчетаването на компютърните технологии с вековните традиции при гравирането на стъкло, стана възможно постигането на изключителни резултати. Сега, както и преди, гравирането се извършва чрез механично отнемане на тънък слой от материала, като по този начин се постига неповторимият ефект на успоредните пътечки, сякаш са гравирани на ръка.

 

С нашата съвременна технологична база ( CNC машини), постигаме точно този ефект, осигурявайки продукт, който не може да бъде сравнен с нищо друго.

Кристиан  Нейко