ЛАМИНИРАНЕ

 Това е процес при който два или повече стъклени листа се залепват един за друг посредством вакум, като помежду им се вгражда Evasafe фолио. Като резултат от този процес при счупване на стъклото отделните парченца остават закрепени едно за друго, което прави ламинираното стъкло здраво и безопасно.

 

Днес ламинираното стъкло се произвежда чрез свързване на два или повече слоя обикновено флоатно стъкло с пластмасов вътрешен слой, обикновено от поливинил бутарил (EVA). EVA се поставя между стъклата, които след това се нагряват от 100 до 130 °C и преминават през валцоване, за да се извадят остатъците от въздух и да се създаде първоначална връзка. Типична схема на ламинирано стъкло е 3 mm стъкло / 0,38 mm междинен слой / 3 mm стъкло. Това дава краен продукт, като така нареченото ламинирано стъкло 6,38.

Междинният слой задържа двата пласта стъкло свързани дори след счупването им и високата му якост предотвратява начупването на стъклото на големи остри парчета. Повече слоеве и по-дебело стъкло допълнително увеличават здравината. Бронираните стъклени панели, направени от дебело стъкло и няколко междинни слоя могат да достигнат до 50 mm дебелина.

 

Друго свойство на EVA е, че подобрява звукоизолиращите свойства на стъклото чрез демпферния ефект и освен това спира 99% от преминаващата ултравиолетова светлина.

 

Ламинираното стъкло се използва обикновено при повишен риск от наранявания. Типично приложение на ламинирани стъкла са витрините на магазини и прозорците на автомобили.

Кристиан  Нейко