София Еърпорт Център

Sofia Airport Center (SAC) е бизнес комплекс със смесено предназначение, предоставящ работна среда, отговаряща на международни стандарти за качество. Част от комплекса е и първата в България офис сграда, сертифицирана по системата за екологично строителство – LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design).

Строителството на SAC се извършва поетапно, като към настоящия момент, напълно завършена и функционираща е фаза I. Тя се състои от 18 000 м² офиси клас А и 28 000 м² първокачествени логистични и офис площи, част от логистичния комплекс в SAC.

При завършването си Sofia Airport Center ще предлага приблизително 180 000 м² офиси клас А и 30 000 м² пъвокачествени складови и логистични площи, оборудвани с най-съвременните системи за сигурност. Бъдещите планове за развитие на комплекса включват и изграждането на хотел от международна верига, с капацитет от 175 стаи, съоръжения за отдих, хранене и конференции. Предвижда се изграждането и на допълнителни складови и логистични площи.

Комплексът е разпознаван като един от най-устойчивите проекти не само в България, но и в региона. Сред отличията, които са му били присъждани, са следните: сграда на годината за 2009 в категорията “Индустриални сгради”, сграда на годината за 2012 в категориите “Зелени сгради” и ” “Обществени сгради с бизнес предназначение”, както и престижната Prix d`Excellence Awards – България 2013.

 

Кристиан  Нейко